Prosił bym o rozpisanie lub wytłumaczenie takich zapisów:
1. \(\displaystyle{ -1<\Re(iz) \le 2}\)
2. \(\displaystyle{ 0<\Im(iz)+\Re(iz)<1}\)
Nie wiem jak działa \(\displaystyle{ i}\) w tych nawiasach.
Dodam, że mam to przedstawić na płaszczyźnie.
Pozdrawiam
Przedstaw na płaszczyźnie
- Vardamir
- Użytkownik
- Posty: 1913
- Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 410 razy
Przedstaw na płaszczyźnie
\(\displaystyle{ z}\) jest pewną liczbą zespoloną, której nie znamy. Ale ma postać \(\displaystyle{ z=x+yi}\). Teraz podstawmy do pierwszej nierówności:
\(\displaystyle{ -1<\Re\left(i(x+yi)\right) \le 2 \\
-1<\Re\left(ix-y)\right) \le 2 \\
-1<-y \le 2 \\
-2 \le y < 1}\)
Spróbuj drugi przykład analogicznie, w razie problemów pytaj.
\(\displaystyle{ -1<\Re\left(i(x+yi)\right) \le 2 \\
-1<\Re\left(ix-y)\right) \le 2 \\
-1<-y \le 2 \\
-2 \le y < 1}\)
Spróbuj drugi przykład analogicznie, w razie problemów pytaj.
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 22 lut 2010, o 08:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 13 razy
Przedstaw na płaszczyźnie
Dzięki, już rozumiem
-- 17 lis 2012, o 12:35 --
\(\displaystyle{ |z+1|=|z|+1}\) wyszedł mi wynik \(\displaystyle{ y^{2}=0}\). Raczej jest to zły wynik. Proszę o pomoc.
-- 17 lis 2012, o 12:35 --
\(\displaystyle{ |z+1|=|z|+1}\) wyszedł mi wynik \(\displaystyle{ y^{2}=0}\). Raczej jest to zły wynik. Proszę o pomoc.