Zadania z liczb zesplonych

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
ziomeq1100
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 16 lis 2012, o 16:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy

Zadania z liczb zesplonych

Post autor: ziomeq1100 »

Prosiłbym o pomoc przy takich zadankach:

Przedstaw na płaszczyźnie zespolonej rozwiązanie podanego równania:

1. \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{6} \le \arg(z+3j)<4}\)

2. \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{2}/ < \arg(z-2) \le 3}\)
Prosiłym o pomoc w rozpisaniu tych równań, z rysunkiem sobie poradzę

Mam jeszcze pytanie jak przedstawić w postaci wykładniczej liczby zespolonej podane wartości:
j,-j, -1,3
Ostatnio zmieniony 16 lis 2012, o 16:37 przez ziomeq1100, łącznie zmieniany 2 razy.
miodzio1988

Zadania z liczb zesplonych

Post autor: miodzio1988 »

do postaci wykładniczej jakie wartości musimy policzyć?
ziomeq1100
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 16 lis 2012, o 16:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy

Zadania z liczb zesplonych

Post autor: ziomeq1100 »

Chodzi mi o przedstawie liczby np: -j w postaci wykładniczej, bo nie wiem czy to będzie np: \(\displaystyle{ e^{j \frac{ \pi }{2} }}\)? O takie coś mi chodzi
ODPOWIEDZ