Równość l. zespolonych

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Awatar użytkownika
Gadziu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 653
Rejestracja: 7 lut 2009, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa\Radom
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 48 razy

Równość l. zespolonych

Post autor: Gadziu »

Wyznacz wszystkie liczby zespolone spełniające podane warunki. Kurcze niby proste, ale nie wiem czy dobrze rozumuję. Mam: \(\displaystyle{ \Re z- 3\Im z=2}\). No i teraz sam nie wiem. Bo tak, po lewej mamy same liczby rzeczywiste po prawej zespolona dwa, ale to tak naprawdę też rzeczywista, więc nie ma takich liczb zespolonych spełniających podane warunki. Dobrze myślę?
miodzio1988

Równość l. zespolonych

Post autor: miodzio1988 »

\(\displaystyle{ z=a+bi}\) od razu
Awatar użytkownika
Gadziu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 653
Rejestracja: 7 lut 2009, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa\Radom
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 48 razy

Równość l. zespolonych

Post autor: Gadziu »

Nie rozumiem twojej odpowiedzi...
miodzio1988

Równość l. zespolonych

Post autor: miodzio1988 »

zrób takie podstawienie
Awatar użytkownika
Gadziu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 653
Rejestracja: 7 lut 2009, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa\Radom
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 48 razy

Równość l. zespolonych

Post autor: Gadziu »

Ale co to daje? Mamy teraz \(\displaystyle{ a-3b=2+0i}\)
miodzio1988

Równość l. zespolonych

Post autor: miodzio1988 »

No a czym jest \(\displaystyle{ a,b}\) w ukladzie wspolrzednych?
Awatar użytkownika
Gadziu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 653
Rejestracja: 7 lut 2009, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa\Radom
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 48 razy

Równość l. zespolonych

Post autor: Gadziu »

No jakimś punktem...
miodzio1988

Równość l. zespolonych

Post autor: miodzio1988 »

\(\displaystyle{ a-3b=2}\)

\(\displaystyle{ b=1,a=5}\)

\(\displaystyle{ b=2,a=8}\)

widzisz jakie pary mogą być rozwiązaniami? Czyli rozwiązania są. Ile ich jestr?
Ostatnio zmieniony 14 lis 2012, o 18:16 przez miodzio1988, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Gadziu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 653
Rejestracja: 7 lut 2009, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa\Radom
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 48 razy

Równość l. zespolonych

Post autor: Gadziu »

No tam powinno być chyba 1 i 2, no to w takim razie jest ich nieskończenie wiele...
miodzio1988

Równość l. zespolonych

Post autor: miodzio1988 »

No poprawilem juz. No nieskonczenie wiele rozwiazan
Awatar użytkownika
Gadziu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 653
Rejestracja: 7 lut 2009, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa\Radom
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 48 razy

Równość l. zespolonych

Post autor: Gadziu »

Dzięki, a możesz mi powiedzieć przy okazji co oznacza zapis: \(\displaystyle{ \Re (iz)}\)?
miodzio1988

Równość l. zespolonych

Post autor: miodzio1988 »

czesc rzeczywista z liczby \(\displaystyle{ iz}\)
Awatar użytkownika
Gadziu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 653
Rejestracja: 7 lut 2009, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa\Radom
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 48 razy

Równość l. zespolonych

Post autor: Gadziu »

Ok, dzięki:)
ODPOWIEDZ