Wyznacz zbiór pkt dotyczących poniższych związków, gdy \(\displaystyle{ z=x+ iy}\).
\(\displaystyle{ |z \left( i-1 \right) |= |z \left( i+1 \right) |}\)
Podstawiłam za 'z' to \(\displaystyle{ x+iy}\) i wymnożyłam... Wyszło \(\displaystyle{ |x+y|=|x-y|}\). Teraz utknęłam, bo w odpowiedziach jest x i y należą do rzeczywistych. No a z tego mojego równania chyba tak nie wychodzi. Nie wiem jak traktować tę wartość bezwzględną w zespolonych
Wyznacz zbiór pkt dotyczący związków
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 5 paź 2010, o 20:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 2 razy
Wyznacz zbiór pkt dotyczący związków
Ostatnio zmieniony 12 lis 2012, o 17:40 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
- bb314
- Użytkownik
- Posty: 871
- Rejestracja: 3 sie 2012, o 19:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Namysłów
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 321 razy
Wyznacz zbiór pkt dotyczący związków
W liczbach zespolonych te kreski nie oznaczają wartości bezwzględnej, tylko moduł liczby zespolonej
\(\displaystyle{ |z|=\sqrt{x^2+y^2}}\)
\(\displaystyle{ |z|=\sqrt{x^2+y^2}}\)