Znajdź wszystkie l. zespolone speł. war

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Awatar użytkownika
Gadziu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 653
Rejestracja: 7 lut 2009, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa\Radom
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 48 razy

Znajdź wszystkie l. zespolone speł. war

Post autor: Gadziu »

Zastanawiam się, czy dobrze zrobiłem. Mógłby ktoś zerknąć?
\(\displaystyle{ z ^{2}+4i=0 \wedge z=x+yi \Rightarrow z= \sqrt{2}- \frac{ \sqrt{2} }{2}i \vee z=- \sqrt{2}+ \frac{ \sqrt{2} }{2}i}\)
Ostatnio zmieniony 11 lis 2012, o 20:45 przez Gadziu, łącznie zmieniany 1 raz.
pawellogrd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 844
Rejestracja: 19 lis 2009, o 15:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 121 razy
Pomógł: 156 razy

Znajdź wszystkie l. zespolone speł. war

Post autor: pawellogrd »

Raczej nie. Powinno wyjść: \(\displaystyle{ z = (1-i)\sqrt{2} \vee z = (i-1)\sqrt{2}}\). Podstaw sobie swoje liczby pod \(\displaystyle{ z^2}\) i sprawdź czy \(\displaystyle{ z^2+4i=0}\)
Awatar użytkownika
Gadziu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 653
Rejestracja: 7 lut 2009, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa\Radom
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 48 razy

Znajdź wszystkie l. zespolone speł. war

Post autor: Gadziu »

A jak to policzyłeś?-- 11 lis 2012, o 21:07 --Dobra, chyba za dużo zadań na dzisiaj, wszystko dobrze policzyłem, ale na końcu źle usunąłem nierówność... Idę obejrzeć serial:P Dzięki za pomoc:)
ODPOWIEDZ