Narysuj podane zbiory

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Iskath
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 25 paź 2012, o 18:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 12 razy

Narysuj podane zbiory

Post autor: Iskath »

Mam problem z narysowaniem na płaszczyźnie pewnych zbiorów, wiem że \(\displaystyle{ \left| z-z_{0}\right|=}\)r
gdzie \(\displaystyle{ z_{0}}\) to środek okręgu a r to jego promień, tylko jak narysować zbiór:
\(\displaystyle{ A=\left\{\left|iz+1-i\right| \le 2 \right\}}\) gdzie z należy do liczb zespolonych
Miałem pomysł żeby wyliczyć to normalnie mianowicie:
\(\displaystyle{ iz+1-i \ge -2 \wedge iz+1-i \le 2}\)
\(\displaystyle{ z \ge \frac{-3+i}{i} \cdot \frac{-i}{-i} \wedge z \le \frac{1+i}{i} \cdot \frac{-i}{-i}}\)
\(\displaystyle{ z \ge 1+3i \wedge z \le 1-i}\)

Wszystko byłoby fajnie gdyby znaki się przekręciły... a może jest na to bardziej "normalny sposób"??
Ostatnio zmieniony 11 lis 2012, o 13:32 przez , łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Narysuj podane zbiory

Post autor: »

Iskath pisze:Miałem pomysł żeby wyliczyć to normalnie mianowicie:
\(\displaystyle{ iz+1-i \ge -2 \wedge iz+1-i \le 2}\)
To kardynalny błąd. Równoważność
\(\displaystyle{ |x|<a \Leftrightarrow -a\le x \le a}\)
jest prawdziwa (o ile \(\displaystyle{ a>0}\)) dla liczb rzeczywistych, ale w żadnym wypadku dla zespolonych! Bo w liczbach zespolonych nie da się wprowadzić porządku zachowującego działanie.

Wskazówka do zadania:
\(\displaystyle{ |iz+1-i |= |i(z-i-1)|= |i|\cdot |z- (i+1)|}\)

Q.
Iskath
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 25 paź 2012, o 18:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 12 razy

Narysuj podane zbiory

Post autor: Iskath »

Nawet o tym nie pomyślałem że tego nie zastosujemy do liczb zespolonych... Dziękuje bardzo za wskazówkę, teraz już wszystko jasne
ODPOWIEDZ