Obliczyć liczbę zespoloną

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
agata510
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 3 sty 2012, o 20:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Koszalin
Podziękował: 4 razy

Obliczyć liczbę zespoloną

Post autor: agata510 »

\(\displaystyle{ (1+i)^{-6}}\)
pawellogrd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 844
Rejestracja: 19 lis 2009, o 15:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 121 razy
Pomógł: 156 razy

Obliczyć liczbę zespoloną

Post autor: pawellogrd »

\(\displaystyle{ (1+i)^{-6} = \frac{1}{(1+i)^6} = \frac{1}{\left( \left( 1+i\right) ^2\right)^3} = \frac{1}{(1+2i+i^2)^3} = \frac{1}{(1+2i-1)^3} = \frac{1}{(2i)^3} = \frac{1}{8i^3} = \frac{1}{8i \cdot i^2} = \frac{1}{-8i} = -\frac{1}{8i} = -\frac{i}{8i^2} = - \frac{i}{-8} = \frac{i}{8}}\)
ODPOWIEDZ