Potęgowanie liczb zespolonych.

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
th3one20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 24 lut 2012, o 14:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bytom

Potęgowanie liczb zespolonych.

Post autor: th3one20 »

Mam problem w rozwiązywaniu zadań z liczb zespolonych, a dokładnie z wykorzystaniem wzoru Moivre'a. Myślę, że mój problem tkwi w okresowości funkcji trygonometrycznych. Proszę o pomoc.

\(\displaystyle{ \left( \frac{ \sqrt{2} }{2} - \frac{ \sqrt{2} }{2}i\right)^{34}}\)
Następnie:
\(\displaystyle{ \left| z\right| = 1}\)
I teraz mam zapisane:
\(\displaystyle{ \cos \alpha = \frac{ \sqrt{2} }{2} \sin \alpha = - \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ \alpha = - \frac{ \pi }{4}}\)
Podstawiam do wzoru Moivre'a:
\(\displaystyle{ z^{34}= 1 ^{34} \left( \cos \left( 34 \cdot \left( - \frac{ \pi }{4} \right) + i \cdot \sin \left( 34 \cdot \left( -\frac{ \pi }{4} \right) \right)}\)
Co dalej? Wiem, że mogę uprościć wartości cos i sin do \(\displaystyle{ \left( -\frac{17 \pi }{2} \right)}\)
Ale dlaczego potem przyjmuje to wart: \(\displaystyle{ \frac{- \pi }{2}}\) to już nie wiem.
Prosiłbym o jakąś podpowiedź, bo mnie to męczy a sam nie potrafię znaleźć odpowiedzi :?
Ostatnio zmieniony 9 lis 2012, o 16:51 przez Dasio11, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
macik1423
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 875
Rejestracja: 8 paź 2009, o 10:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: R do M
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 234 razy

Potęgowanie liczb zespolonych.

Post autor: macik1423 »

\(\displaystyle{ \cos \left( -\frac{17\pi}{2} \right) =\cos \left( -4 \cdot 2\pi- \frac{\pi}{2} \right) =\cos \left( - \frac{\pi}{2} \right)}\)
th3one20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 24 lut 2012, o 14:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bytom

Potęgowanie liczb zespolonych.

Post autor: th3one20 »

Z czego to wynika?
Wybaczcie mi ale naprawdę funkcje trygonometryczne są moją największą słabością....
inata
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 31 paź 2012, o 15:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 5 razy

Potęgowanie liczb zespolonych.

Post autor: inata »

Z okresowości.
ODPOWIEDZ