\(\displaystyle{ \frac{ \pi }{2} \le Arg \left[ \left( -1+i\right)z \right] \le \pi}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \pi }{2} \le Arg\left( -1+i\right) + Arg z+2k \pi \le \pi}\) , \(\displaystyle{ k=0 \vee k=-1}\)
\(\displaystyle{ Arg(-1+i)= \frac{3}{4} \pi}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \pi }{2} \le \frac{3}{4} \pi + Arg z+2k \pi \le \pi}\)
\(\displaystyle{ -\frac{ \pi }{4} \le Arg z+2k \pi \le \frac{ \pi }{4}}\)
i teraz podstawiam albo \(\displaystyle{ k=0}\) albo \(\displaystyle{ k= -1}\) ale w obu przypadkach po podstawieniu \(\displaystyle{ Arg z
otin [0,2 pi )}\).
Gdzie jest błąd ?
Nikt nie umie pomóc ?
argument główny liczby zespolonej
-
- Użytkownik
- Posty: 487
- Rejestracja: 1 lis 2012, o 20:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 226 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
argument główny liczby zespolonej
\(\displaystyle{ -\frac{ \pi }{4} \le Arg(z)\le \frac{\pi}{4}\\\\
Arg(z)\le\frac{\pi}{4}\vee Arg(z)\ge\frac{7\pi}{4}}\)
Arg(z)\le\frac{\pi}{4}\vee Arg(z)\ge\frac{7\pi}{4}}\)