Równanie zespolone

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
anq_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 5 lis 2012, o 14:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 25 razy
Pomógł: 1 raz

Równanie zespolone

Post autor: anq_ »

Rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ z+ z ^{*} + i( z+ z ^{*} ) = -6 + 2i}\)
Zamieniłem to na \(\displaystyle{ x}\) i na \(\displaystyle{ y}\) i wyszedł mi układ równań

\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x = -6 \\ 2y=2 \end{cases}}\)
czyli \(\displaystyle{ x = -3}\) i \(\displaystyle{ y = 1}\), ale to chyba nie jest prawidłowa odpowiedź

\(\displaystyle{ z^*}\) - liczba sprzężona do \(\displaystyle{ z}\)
Ostatnio zmieniony 6 lis 2012, o 21:29 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Tak będzie czytelniej.
szw1710

Równanie zespolone

Post autor: szw1710 »

W takiej postaci już bez rozwiązywania widać, że równanie jest sprzeczne.
anq_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 5 lis 2012, o 14:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 25 razy
Pomógł: 1 raz

Równanie zespolone

Post autor: anq_ »

Rzeczywiście, dziwne że tego nie zauważyłem. Dziękuje za pomoc

edit:
Jednak popełniłem błąd w przepisywaniu równania prawidłowa postać:
\(\displaystyle{ z+ z ^{*} + i( z - z ^{*} ) = -6 + 2i}\)
szw1710

Równanie zespolone

Post autor: szw1710 »

Wtedy robisz jak pokazałeś - nie muszę tłumaczyć.
ODPOWIEDZ