Witam
mam przykład:\(\displaystyle{ W ^{3}-1-i=0}\)
i wyliczyłem:
\(\displaystyle{ n=3}\)
\(\displaystyle{ z=\sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ \tg =\frac{ \pi }{4}}\)
i teraz
\(\displaystyle{ W _{0}= \sqrt[3]{ \sqrt{2} } \left( \cos \frac{ \pi }{4} + \frac{2 \cdot 0 \cdot \pi }{3} +i\sin \frac{ \pi }{4} + \frac{2 \cdot 0 \cdot \pi }{3} \right) =}\)
I właśnie jak dalej będzie? Chodzi mi o to, że na wykładach jest \(\displaystyle{ \sqrt[3]{ \sqrt{2} } \left( \cos \frac{ \pi }{12} +i\sin \frac{ \pi }{12} \right)}\)
a mnie wychodzi \(\displaystyle{ \sqrt[3]{ \sqrt{2} } \left( \cos \frac{3 \pi }{12} +i\sin \frac{3 \pi }{12} \right)}\)
co robię źle?
Pierwiastkowanie liczb zespolonych problem z rozwiązaniem
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 25 paź 2012, o 08:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sieć
- Podziękował: 2 razy
Pierwiastkowanie liczb zespolonych problem z rozwiązaniem
Ostatnio zmieniony 7 lis 2012, o 10:55 przez MichalPWr, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 10 lis 2011, o 14:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Świdnik
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 13 razy
Pierwiastkowanie liczb zespolonych problem z rozwiązaniem
Jeśli ten kąt wychodzi rzeczywiście \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{4}}\) to najzwyczajniej niepoprawnie wpisałeś go do wzoru. Powinien być w liczniku w kącie cosinusa i sinusa.