Rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ z^{2} + 3z^{*}=0}\)
Ja to zrobiłam tak, że zamieniłam \(\displaystyle{ z=x+yi}\)
no ale doszłam do postaci \(\displaystyle{ x^{2}+(2xy-3y)i+3x-y^{2}=0}\)
i utknęłam;) co dalej?
rozwiąż równanie (ze sprzężeniem) - utknęłam
-
- Użytkownik
- Posty: 235
- Rejestracja: 23 cze 2011, o 10:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: lanckorona
- Podziękował: 62 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 235
- Rejestracja: 23 cze 2011, o 10:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: lanckorona
- Podziękował: 62 razy
rozwiąż równanie (ze sprzężeniem) - utknęłam
tzn.
\(\displaystyle{ x^{2}+3x=y^{2}}\)
\(\displaystyle{ 2xy=3y}\)??
\(\displaystyle{ x^{2}+3x=y^{2}}\)
\(\displaystyle{ 2xy=3y}\)??
-
- Użytkownik
- Posty: 235
- Rejestracja: 23 cze 2011, o 10:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: lanckorona
- Podziękował: 62 razy
rozwiąż równanie (ze sprzężeniem) - utknęłam
czyli \(\displaystyle{ x= \frac{3}{2} ,y= \frac{3 \sqrt{3} }{2} lub y=- \frac{3 \sqrt{3} }{2}}\)
ii co teraz? to wynik?
ii co teraz? to wynik?
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 5 lis 2012, o 14:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 25 razy
- Pomógł: 1 raz
rozwiąż równanie (ze sprzężeniem) - utknęłam
Masz uklad rownan
\(\displaystyle{ \begin{cases} x^2+3x-y^2=0 \\ 2xy-3y=0 \end{cases}}\)
Z drugiego rownania:
\(\displaystyle{ 2xy-3y=0}\)
\(\displaystyle{ y(2x-3)=0}\) czyli
\(\displaystyle{ y = 0}\) lub \(\displaystyle{ x=1.5}\)
Podstawiasz po kolei do pierwszego równania:
\(\displaystyle{ y=0 \\
x^2+3x-y^2 = 0 \\
x^2+3x = 0}\)
stąd wychodzi, że:
\(\displaystyle{ x_1 = -3 , x2 = 0}\)
Następnie podstawiasz pod te same równanie \(\displaystyle{ x=1.5}\)
skąd wychodzi, że
\(\displaystyle{ y= \frac{3 \sqrt{3} }{2}}\) lub \(\displaystyle{ y=- \frac{3 \sqrt{3} }{2}}\)
Stąd wychodzi:
\(\displaystyle{ z_1 = -3 \\
z_2 = 0 \\ \\
z_3 = \frac{3}{2} + \frac{3 \sqrt{3} }{2}i \\ \\
z_4 = \frac{3}{2} - \frac{3 \sqrt{3} }{2}i}\)
Podstawiasz \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\) do wzoru \(\displaystyle{ z = x + yi}\)
Politechnika białostocka?:)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x^2+3x-y^2=0 \\ 2xy-3y=0 \end{cases}}\)
Z drugiego rownania:
\(\displaystyle{ 2xy-3y=0}\)
\(\displaystyle{ y(2x-3)=0}\) czyli
\(\displaystyle{ y = 0}\) lub \(\displaystyle{ x=1.5}\)
Podstawiasz po kolei do pierwszego równania:
\(\displaystyle{ y=0 \\
x^2+3x-y^2 = 0 \\
x^2+3x = 0}\)
stąd wychodzi, że:
\(\displaystyle{ x_1 = -3 , x2 = 0}\)
Następnie podstawiasz pod te same równanie \(\displaystyle{ x=1.5}\)
skąd wychodzi, że
\(\displaystyle{ y= \frac{3 \sqrt{3} }{2}}\) lub \(\displaystyle{ y=- \frac{3 \sqrt{3} }{2}}\)
Stąd wychodzi:
\(\displaystyle{ z_1 = -3 \\
z_2 = 0 \\ \\
z_3 = \frac{3}{2} + \frac{3 \sqrt{3} }{2}i \\ \\
z_4 = \frac{3}{2} - \frac{3 \sqrt{3} }{2}i}\)
Podstawiasz \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\) do wzoru \(\displaystyle{ z = x + yi}\)
Politechnika białostocka?:)
Ostatnio zmieniony 9 lis 2012, o 16:43 przez Dasio11, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 235
- Rejestracja: 23 cze 2011, o 10:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: lanckorona
- Podziękował: 62 razy