Pierwiastek z liczby zespolonej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Reebook92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 29 lut 2012, o 15:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce

Pierwiastek z liczby zespolonej

Post autor: Reebook92 »

Mam problem
\(\displaystyle{ \sqrt{-3-4i}}\)

\(\displaystyle{ z=-3-4i}\)

\(\displaystyle{ |z|=5}\)

\(\displaystyle{ \cos \varphi = \frac{-3}{5}}\)
\(\displaystyle{ \sin \varphi = \frac{-4}{5}}\)

czy dobry jest początek bo nie wiem jaki kąt to jest. Wiem że jest to 3ćwiartka czyl fi= pi +a
Ostatnio zmieniony 5 lis 2012, o 12:52 przez pyzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
maciejsporysz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 221
Rejestracja: 23 mar 2011, o 21:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: POL
Pomógł: 32 razy

Pierwiastek z liczby zespolonej

Post autor: maciejsporysz »

W takim wypadku lepiej jest postąpić inaczej:
\(\displaystyle{ \sqrt{-3-4i}}\) jest liczbą zespoloną, więc możemy zapisać:
\(\displaystyle{ \sqrt{-3-4i}=a+bi}\)
Teraz podniesiemy do kwadratu:
\(\displaystyle{ -3-4i=a^2+2abi-b^2}\)
Dwie liczby zespolone są sobie równe, jeśli ich części rzeczywiste oraz urojone są sobie równe:
\(\displaystyle{ \begin{cases} -3=a^2-b^2 \\ -4=2ab \end{cases}}\)
Teraz wystarczy tylko rozwiązać układ równań ....
ODPOWIEDZ