Przedstaw w postaci trygonometrycznej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Ziolo08
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 30 paź 2012, o 17:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kraków
Podziękował: 1 raz

Przedstaw w postaci trygonometrycznej

Post autor: Ziolo08 »

Witam, byłbym wdzięczny za pomoc w poniższych zadaniach..

Przedstaw w postaci trygonometrycznej następujące liczby zespolone (przyda się wzór de Moivre'a):

a) \(\displaystyle{ \frac{((1-i)^{10}-1)}{((1+i)^{5} +1)}}\)

b) \(\displaystyle{ \left( 1 - \frac{ \left( \sqrt{3}-i \right) }{2} \right) ^{24}}\)

generalnie chodzi mi o to czy da się te wyrażenia jakoś poupraszczać?
777Lolek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1053
Rejestracja: 20 wrz 2012, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: podWarszawie
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 208 razy

Przedstaw w postaci trygonometrycznej

Post autor: 777Lolek »

a) pomnóż licznik i mianownik przez \(\displaystyle{ (1+i)^{5} -1)}\)
Ziolo08
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 30 paź 2012, o 17:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kraków
Podziękował: 1 raz

Przedstaw w postaci trygonometrycznej

Post autor: Ziolo08 »

tak, próbowałem, ale co potem?
777Lolek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1053
Rejestracja: 20 wrz 2012, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: podWarszawie
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 208 razy

Przedstaw w postaci trygonometrycznej

Post autor: 777Lolek »

powinieneś dojść do postaci \(\displaystyle{ a + bi = 3 + 4i}\) , obliczasz \(\displaystyle{ r = \sqrt{a^2 + b^2}}\) a następnie przyrównujesz \(\displaystyle{ 3+4i = r(\cos\varphi + i\sin\varphi)}\) częśc rzeczywista ma być sobie równa, a część urojona sobie.;]
ODPOWIEDZ