Rozwiąż równanie w zbiorze liczb zespolonych

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
sYa_TPS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 355
Rejestracja: 14 sty 2010, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Małopolska ;)
Podziękował: 31 razy
Pomógł: 13 razy

Rozwiąż równanie w zbiorze liczb zespolonych

Post autor: sYa_TPS »

\(\displaystyle{ z^{3}-iz+z-i=0}\)

Mam potraktować \(\displaystyle{ z}\) jak \(\displaystyle{ x}\) w równaniach wielomianowych? Jeżeli tak, to pierwiastkami może być \(\displaystyle{ i}\) lub \(\displaystyle{ -i}\) ? Z moich obliczeń wynika, że żaden z nich nie pasuje. Więc co robić?
Awatar użytkownika
lackiluck1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 205
Rejestracja: 20 lis 2009, o 08:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wola
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 44 razy

Rozwiąż równanie w zbiorze liczb zespolonych

Post autor: lackiluck1 »

Nie zgubiłeś może kwadratu przy \(\displaystyle{ -iz}\)?
sYa_TPS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 355
Rejestracja: 14 sty 2010, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Małopolska ;)
Podziękował: 31 razy
Pomógł: 13 razy

Rozwiąż równanie w zbiorze liczb zespolonych

Post autor: sYa_TPS »

Nie, ale Pani doktor prowadząca ćwiczenia w komentarzu do odpowiedzi do tego podpunktu napisała, że proponuje \(\displaystyle{ z^{3}+z^{2}-iz-i=0}\), ale tamten podpunkt też da się zrobić.
lel1101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 17 paź 2012, o 21:31
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 1 raz

Rozwiąż równanie w zbiorze liczb zespolonych

Post autor: lel1101 »

\(\displaystyle{ z^{3}-iz+z-i=(z^{3}+z)+i(-z-1)=0}\)
Tak więc zarówno część rzeczywista jak i urojona musi być równa 0.
Czyli:
\(\displaystyle{ \begin{cases} z^{3}+z=0\\-z-1=0\end{cases}}\)
Rozwiązanie tego układy jest rozwiązaniem zadania.
sYa_TPS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 355
Rejestracja: 14 sty 2010, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Małopolska ;)
Podziękował: 31 razy
Pomógł: 13 razy

Rozwiąż równanie w zbiorze liczb zespolonych

Post autor: sYa_TPS »

lel1101 pisze:\(\displaystyle{ z^{3}-iz+z-i=(z^{3}+z)+i(-z-1)=0}\)
Tak więc zarówno część rzeczywista jak i urojona musi być równa 0.
Czyli:
\(\displaystyle{ \begin{cases} z^{3}+z=0\\-z-1=0\end{cases}}\)
Rozwiązanie tego układy jest rozwiązaniem zadania.
Ten układ jest sprzeczny.
Awatar użytkownika
lackiluck1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 205
Rejestracja: 20 lis 2009, o 08:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wola
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 44 razy

Rozwiąż równanie w zbiorze liczb zespolonych

Post autor: lackiluck1 »

Można podstawić \(\displaystyle{ z = a + ib}\) i dopiero wtedy przyrównać część rzeczywistą i urojoną do zera
lel1101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 17 paź 2012, o 21:31
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 1 raz

Rozwiąż równanie w zbiorze liczb zespolonych

Post autor: lel1101 »

\(\displaystyle{ z ^{3}+z=z(z ^{2}+1)=0 \Rightarrow z=0 \cup z ^{2}=-1 \Rightarrow z=i}\)
marika331
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 395
Rejestracja: 22 paź 2009, o 09:51
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kutno
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 38 razy

Rozwiąż równanie w zbiorze liczb zespolonych

Post autor: marika331 »

Ale z=i nie spełnia równania!
ODPOWIEDZ