Pokazać maksymalną wartość

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
michal422

Pokazać maksymalną wartość

Post autor: michal422 »

Pokazać, że maksymalna wartość \(\displaystyle{ \left| z^{2} +1\right|}\), gdzie \(\displaystyle{ \left| z\right| \le 1}\) wynosi \(\displaystyle{ 2}\).
Ostatnio zmieniony 3 lis 2012, o 16:18 przez Sylwek, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Awatar użytkownika
Spektralny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3976
Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 929 razy

Pokazać maksymalną wartość

Post autor: Spektralny »

\(\displaystyle{ \left| z^{2} +1\right|\leqslant |z^2|+1\leqslant |z|+1\leqslant 1+1 =2}\).

Z drugiej strony, dla \(\displaystyle{ z=1}\) wartość ta jest osiągnięta.
ODPOWIEDZ