\(\displaystyle{ \begin{cases} (1+2i)x+(2-2i)y=5+4i \\ (3-i)x + (4+2i)y = 2 + 6i \end{cases}}\)
odjąłem sobie drugie równianie od pierwszego i wychodzą mi normalnie \(\displaystyle{ x}\) oraz \(\displaystyle{ y}\), a w odpowiedziach mam zbiór pusty.
dlaczego ten układ nie ma rozwiązań
dlaczego ten układ nie ma rozwiązań
Ostatnio zmieniony 2 lis 2012, o 12:35 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 875
- Rejestracja: 8 paź 2009, o 10:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: R do M
- Podziękował: 56 razy
- Pomógł: 234 razy
dlaczego ten układ nie ma rozwiązań
\(\displaystyle{ (1+2i)x+(2-2i)y=5+4i}\)
\(\displaystyle{ x+2ix+2y-2iy=5+4i}\)
\(\displaystyle{ x+2y+i(2x-2y)=5+4i}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+2y=5 \\ 2x-2y=4 \end{cases}}\) podobnie robisz z drugim równaniem, musisz porównać części rzeczywiste i im w tych równaniach.
\(\displaystyle{ x+2ix+2y-2iy=5+4i}\)
\(\displaystyle{ x+2y+i(2x-2y)=5+4i}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+2y=5 \\ 2x-2y=4 \end{cases}}\) podobnie robisz z drugim równaniem, musisz porównać części rzeczywiste i im w tych równaniach.