Oblicz pierwiastki

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
sYa_TPS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 355
Rejestracja: 14 sty 2010, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Małopolska ;)
Podziękował: 31 razy
Pomógł: 13 razy

Oblicz pierwiastki

Post autor: sYa_TPS »

\(\displaystyle{ \sqrt{2+3i}}\) - mam problem z rozwiązywaniem zadań tego typu.

Co w przypadku, gdy \(\displaystyle{ |z|}\) wychodzi np. \(\displaystyle{ \sqrt{13}}\) i sinus wynosi \(\displaystyle{ \frac{3}{ \sqrt{13} }}\) ?

Jak mam podstawić do wzoru skoro nie wiem ile wynosi \(\displaystyle{ \varphi}\)?
Ostatnio zmieniony 30 paź 2012, o 10:02 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
miodzio1988

Oblicz pierwiastki

Post autor: miodzio1988 »

\(\displaystyle{ \sqrt{2+3i}=a+bi}\)

podnosisz do kwadratu i tworzysz układ równań
sYa_TPS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 355
Rejestracja: 14 sty 2010, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Małopolska ;)
Podziękował: 31 razy
Pomógł: 13 razy

Oblicz pierwiastki

Post autor: sYa_TPS »

Wczoraj zadałem to pytanie na tym forum, dziś Pani prowadząca ćwiczenie to tłumaczyła. W każdym bądź razie dziękuje za odpowiedź, pozdrawiam.
ODPOWIEDZ