Przedstaw na płaszczyźnie zbiór:
\(\displaystyle{ |x+yi+i| \geqslant |i(x+yi)+2| \Leftrightarrow \\ y \le \frac{3}{2} \\
y \le 1\frac{1}{2}}\)
może mi ktoś to sprawdzić?
Przedstaw na płaszczyźnie zbiór:
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 29 paź 2012, o 21:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
Przedstaw na płaszczyźnie zbiór:
Ostatnio zmieniony 29 paź 2012, o 21:44 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 29 paź 2012, o 21:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
Przedstaw na płaszczyźnie zbiór:
\(\displaystyle{ [\sqrt{(x)^2+(y+1)^2}\geqslant \sqrt{(x)^2+(y+2)^2}\left /( ... \right )^2\]
[
x^2+y^2+1+2y\geqslant x^2+y^2+4y+4
\]
[-2y\geqslant3
\]
[y \leqslant \frac{3}{2}\]}\)
[
x^2+y^2+1+2y\geqslant x^2+y^2+4y+4
\]
[-2y\geqslant3
\]
[y \leqslant \frac{3}{2}\]}\)
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
Przedstaw na płaszczyźnie zbiór:
Prawa strona jest błędna, ponieważ \(\displaystyle{ i ^{2}=-1}\), czyli ma być \(\displaystyle{ \sqrt{(2-y) ^{2} +x ^{2}}}\)Gromula pisze:\(\displaystyle{ [\sqrt{(x)^2+(y+1)^2}\geqslant \sqrt{(x)^2+(y+2)^2}\left /( ... \right )^2\]}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 29 paź 2012, o 21:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
Przedstaw na płaszczyźnie zbiór:
gdy wymnożymy i(x+yi)+2 = |xi - y + 2|
co za tym idzie będzie \(\displaystyle{ \sqrt{(2-y) ^{2}+x^2}}\)
\(\displaystyle{ y= \frac{1}{2}?}\)
co za tym idzie będzie \(\displaystyle{ \sqrt{(2-y) ^{2}+x^2}}\)
\(\displaystyle{ y= \frac{1}{2}?}\)