wyznacz argument główny

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
manduka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 350
Rejestracja: 7 lis 2011, o 20:48
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 83 razy
Pomógł: 15 razy

wyznacz argument główny

Post autor: manduka »

\(\displaystyle{ \frac{ \pi }{6} \le arg\left( 2+i-z\right) \le \pi}\)

Jak wyznaczyć argument główny ? Proszę o pomoc.
miodzio1988

wyznacz argument główny

Post autor: miodzio1988 »

\(\displaystyle{ arg\left( 2+i-z\right) \le \pi}\)
od tego zaczniemy./ Co nam daje taka informacja o liczbie zespolonej? Geometrycznie
manduka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 350
Rejestracja: 7 lis 2011, o 20:48
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 83 razy
Pomógł: 15 razy

wyznacz argument główny

Post autor: manduka »

jest to zbiór liczb których argumenty główne są mniejsze od \(\displaystyle{ \pi}\)
miodzio1988

wyznacz argument główny

Post autor: miodzio1988 »

geometrycznie co nam to mówi?
manduka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 350
Rejestracja: 7 lis 2011, o 20:48
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 83 razy
Pomógł: 15 razy

wyznacz argument główny

Post autor: manduka »

nie wiem o co Ci chodzi. Mam narysować po prostu kąt, ale najpierw muszę wyznaczyć ten argument główny.
miodzio1988

wyznacz argument główny

Post autor: miodzio1988 »

A argument główny to co niby jest? Wiesz w ogóle co znaczy słowo geometrycznie?
ODPOWIEDZ