Rozwiązanie równanie do sprostowania

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Tomas_91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 111
Rejestracja: 15 lut 2010, o 13:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 4 razy

Rozwiązanie równanie do sprostowania

Post autor: Tomas_91 »

Ostatnio miałem ostrzejszą wymianę zdań z Panią prowadzącą ćwiczenia - nie przyjmowała mojego rozwiązania - uważała, że jest niepoprawne, ale nie potrafiła wyjaśnić mi dlaczego. Może Wy mi wytłumaczycie?

Mamy rozwiązać w ciele liczb zespolonych.

\(\displaystyle{ z^4 + z^2 + 8=0}\)

\(\displaystyle{ z^4 + 2 \cdot \frac{1}{2} \cdot z^2 + \frac{1}{4}=-\frac{31}{4}}\)

\(\displaystyle{ \left( z^2+\frac{1}{2} \right) ^2=\frac{31}{4} i^2}\)

\(\displaystyle{ z^2+\frac{1}{2}= \pm \frac{\sqrt{31} }{2} i}\)

\(\displaystyle{ z= \pm \sqrt{\pm \frac{\sqrt{31} }{2} i -\frac{1}{2}}}\)

Może mało estetycznie to wygląda, ale moim zdaniem wszystkie przejścia są równoważne.
Ostatnio zmieniony 29 paź 2012, o 15:20 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
miodzio1988

Rozwiązanie równanie do sprostowania

Post autor: miodzio1988 »

Wpisz rozwiązanie w


i zobaczysz czy jest ok
Tomas_91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 111
Rejestracja: 15 lut 2010, o 13:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 4 razy

Rozwiązanie równanie do sprostowania

Post autor: Tomas_91 »

Czyli mam rozumieć, że rozwiązanie jest poprawne i nie ma w nim błędów?
miodzio1988

Rozwiązanie równanie do sprostowania

Post autor: miodzio1988 »

Jeśli program tak mówi to tak
ODPOWIEDZ