Rozwiązanie równania?

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
pati1111
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 26 paź 2012, o 20:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Rozwiązanie równania?

Post autor: pati1111 »

Witam,
Mam pytanko, może ktoś mi pomoże.
Jak to policzyć?
\(\displaystyle{ [ x-(-1+i)] [x-(-1-i)]}\)

Jak dla mnie to za dużo minusów.
Ostatnio zmieniony 26 paź 2012, o 21:28 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
Awatar użytkownika
bb314
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 871
Rejestracja: 3 sie 2012, o 19:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Namysłów
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 321 razy

Rozwiązanie równania?

Post autor: bb314 »

\(\displaystyle{ [ x-(-1+i)] [x-(-1-i)]=(x+1-i)(x+1+i)=(x+1)^2-i^2=x^2+2x+1+1=\blue x^2+2x+2}\)
pati1111
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 26 paź 2012, o 20:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Rozwiązanie równania?

Post autor: pati1111 »

Dziękuje bardzo za pomoc:-)
ODPOWIEDZ