Liczby zespolone - grupa abelowa, udowodnij łączność

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
ryba_p
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 12 paź 2012, o 14:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Liczby zespolone - grupa abelowa, udowodnij łączność

Post autor: ryba_p »

Witam,
mógłby mi ktoś podpowiedzieć jak w ciele liczb zespolonych, a dokładniej grupie abelowej ze względu na dodawanie udowodnić łączność i przemienność? Bardzo proszę o pomoc
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Liczby zespolone - grupa abelowa, udowodnij łączność

Post autor: Kartezjusz »

Niestety zawsze musisz rozpisać,poredukować...
ryba_p
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 12 paź 2012, o 14:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Liczby zespolone - grupa abelowa, udowodnij łączność

Post autor: ryba_p »

Tak myślałem, ale nie wiem jak się do tego zabrać. Jakby było z tym:

\(\displaystyle{ a \circ b=b \circ a}\)
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Liczby zespolone - grupa abelowa, udowodnij łączność

Post autor: Kartezjusz »

Ustalmy dwie liczby zespolone:
\(\displaystyle{ x=a+bi}\)
\(\displaystyle{ y=c+di}\)
Pokażę dla mnożenia w liczbach zespolonych.

\(\displaystyle{ x \circ y= (a+bi)(c+di)=ac-bd+(ad+bc)i}\)
\(\displaystyle{ y \circ x=(c+di)(a+bi)=ca-db+(cb+da)i}\) Oba wyrażenia będą sobie równe,bo mnożenie i dodawanie w liczbach rzeczywistych są przemienne.
ODPOWIEDZ