Witam ma problem
na wykładzie mieliśmy zadanie aby z potęgować dane równanie:
\(\displaystyle{ \left( - \sqrt{3} + i \right) ^{15}}\)
i teraz:
\(\displaystyle{ P= \left( - \sqrt{3}, 1 \right)}\)
\(\displaystyle{ z=2}\)
postać trygonometryczna
\(\displaystyle{ - \sqrt{3}+i=2 \left( \cos \frac{5}{6} \pi + i\sin \frac{5}{6} \pi \right)}\)
postać wykładnicza
\(\displaystyle{ - \sqrt{3}+i=2 \cdot e^{ \frac{5}{6} \pi i }}\)
Teraz wzór Moivre'a
\(\displaystyle{ 2 ^{15} \left( \cos 15 \cdot \frac{5}{6} \pi + i\sin 15 \cdot \frac{5}{6} \pi \right)
=2^{15} \left( \cos \frac{25}{2} \pi +i\sin \frac{25}{2} \right) =}\)
i tu jest moje pytanie co dalej?
czy mam zastosować okresowość ciągów geometrycznych? a jeśli tak to w jaki sposób? (jak znaleźć szukana zmienną "k")?
Potęgowanie liczb zespolonych z użyciem wzoru Moivre'a
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 25 paź 2012, o 08:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sieć
- Podziękował: 2 razy
Potęgowanie liczb zespolonych z użyciem wzoru Moivre'a
Ostatnio zmieniony 25 paź 2012, o 09:46 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] . Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
- steal
- Użytkownik
- Posty: 1043
- Rejestracja: 7 lut 2007, o 18:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok|Warszawa
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 160 razy
Potęgowanie liczb zespolonych z użyciem wzoru Moivre'a
Nie okresowość ciągów geometrycznych, ale okresowość funkcji trygonometrycznych.
\(\displaystyle{ \frac{25}{2}\pi = 12\pi+\frac{\pi}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{25}{2}\pi = 12\pi+\frac{\pi}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 25 paź 2012, o 08:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sieć
- Podziękował: 2 razy
Potęgowanie liczb zespolonych z użyciem wzoru Moivre'a
steal pisze:Nie okresowość ciągów geometrycznych, ale okresowość funkcji trygonometrycznych.
\(\displaystyle{ \frac{25}{2}\pi = 12\pi+\frac{\pi}{2}}\)
ale skąd się wziął ten wynik? \(\displaystyle{ 12\pi+\frac{\pi}{2}}\) bo to mnie najbardziej ciekawi ?
- steal
- Użytkownik
- Posty: 1043
- Rejestracja: 7 lut 2007, o 18:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok|Warszawa
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 160 razy
Potęgowanie liczb zespolonych z użyciem wzoru Moivre'a
To nie jest wynik, ale przekształcenie. Sprowadź to wyrażenie po prawej stronie do wspólnego mianownika, a otrzymasz lewą stronę.
Pokazałem Ci jak przekształcić argument np. funkcji cosinus, aby skorzystać ze wzorów na okresowość funkcji trygonometrycznych.
Pokazałem Ci jak przekształcić argument np. funkcji cosinus, aby skorzystać ze wzorów na okresowość funkcji trygonometrycznych.
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 25 paź 2012, o 08:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sieć
- Podziękował: 2 razy
Potęgowanie liczb zespolonych z użyciem wzoru Moivre'a
Czyli dalej
k= 6
a dalszy ciąg równania będzie:
\(\displaystyle{ =2 ^{15}(cos (6*2 \pi + \frac{ \pi }{2}) +isin(6*2 \pi + \frac{ \pi }{2})=2 ^{15}}\)
i dalej mam po prostu "wyrzucić" \(\displaystyle{ 6*2 \pi}\)
zostawiając
\(\displaystyle{ (cos \frac{ \pi }{2} +isin \frac{ \pi }{2})}\)??????
k= 6
a dalszy ciąg równania będzie:
\(\displaystyle{ =2 ^{15}(cos (6*2 \pi + \frac{ \pi }{2}) +isin(6*2 \pi + \frac{ \pi }{2})=2 ^{15}}\)
i dalej mam po prostu "wyrzucić" \(\displaystyle{ 6*2 \pi}\)
zostawiając
\(\displaystyle{ (cos \frac{ \pi }{2} +isin \frac{ \pi }{2})}\)??????
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 25 paź 2012, o 08:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sieć
- Podziękował: 2 razy
Potęgowanie liczb zespolonych z użyciem wzoru Moivre'a
dzięki za pomoc-- 27 paź 2012, o 22:03 --Witam nie chciałem zakładać nowego tematu gdyż ten jest właściwy więc czy mógłby ktoś rozwiązać poniższe równanie gdyż jak rozwiązuje w sposób przedstawiony powyżej wychodzi mi inne rozwiązanie niż w odpowiedzi.
\(\displaystyle{ (-2+2i) ^{19}=}\)
\(\displaystyle{ (-2+2i) ^{19}=}\)