Zbiór na płaszczyźnie zespolonej
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 2 mar 2010, o 00:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: lubelskie
- Podziękował: 1 raz
Zbiór na płaszczyźnie zespolonej
Mam takie oto zadanie:
Zaznacz na płaszczyźnie zespolonej zbiór
\(\displaystyle{ { z \in\mathbb C ;\ \ \left| \frac{z-2+i}{z-3i} \right|< 1}}\)
byłabym wdzięczna za pomoc
Zaznacz na płaszczyźnie zespolonej zbiór
\(\displaystyle{ { z \in\mathbb C ;\ \ \left| \frac{z-2+i}{z-3i} \right|< 1}}\)
byłabym wdzięczna za pomoc
Ostatnio zmieniony 23 paź 2012, o 22:08 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 2 mar 2010, o 00:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: lubelskie
- Podziękował: 1 raz
Zbiór na płaszczyźnie zespolonej
Ok,dzięki a co dalej nam z tym zrobić? bo tam jest moduł z całości
Czy możesz tak opisać krok po kroku..?
Czy możesz tak opisać krok po kroku..?
-
- Użytkownik
- Posty: 684
- Rejestracja: 6 lis 2009, o 21:00
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 101 razy
Zbiór na płaszczyźnie zespolonej
Ok, w sumie to co napisałem nie jest konieczne. Zauważ, że moduł ilorazu to iloraz modułów. Policz je osobno i spróbuj wykombinować co dalej. Zostajesz ze zwykłą nierównością.
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 2 mar 2010, o 00:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: lubelskie
- Podziękował: 1 raz
Zbiór na płaszczyźnie zespolonej
Dzięki, z tym sobie poradziłam ale mam jeszcze przykład,że te same wyrażenie, nie tak jak wcześniej mniejsze od 1 , ale równe 2 i po obliczeniu wychodzi mi \(\displaystyle{ x^{2}}\) i \(\displaystyle{ y ^{2}}\) z ujemnymi znakami, więc w równanie okręgu tego nie zwinę...czy jakoś inaczej trzeba to zrobić...?
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 2 mar 2010, o 00:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: lubelskie
- Podziękował: 1 raz
Zbiór na płaszczyźnie zespolonej
to wtedy promień wychodzi ujemny, albo ja coś w obliczeniach źle robię...
-
- Użytkownik
- Posty: 684
- Rejestracja: 6 lis 2009, o 21:00
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 101 razy
Zbiór na płaszczyźnie zespolonej
[błędne obliczenia]
Może coś przekombinowałaś ze znakami podczas zwijania do kwadratu?
Może coś przekombinowałaś ze znakami podczas zwijania do kwadratu?
Ostatnio zmieniony 24 paź 2012, o 17:44 przez Glo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 2 mar 2010, o 00:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: lubelskie
- Podziękował: 1 raz
Zbiór na płaszczyźnie zespolonej
mi inne liczby wyszły....
\(\displaystyle{ a^{2} -4a +4 + b^{2} +2b +1= 4 a^{2} + 4b ^{2} -24b +36}\)
\(\displaystyle{ a^{2} -4a +4 + b^{2} +2b +1= 4 a^{2} + 4b ^{2} -24b +36}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 684
- Rejestracja: 6 lis 2009, o 21:00
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 101 razy
Zbiór na płaszczyźnie zespolonej
Oj, rzeczywiście, tragicznie sobie przepisałem przykład. Ale to dużo nie zmienia chociaż liczby wychodzą okropne. To jest okrąg, chociaż o brzydkim równaniu, zobacz tu: