proszę o wskazówki do rozwiązania poniższych przykładów:
\(\displaystyle{ \Re(z \cdot i)+\Im \frac{z}{i-1}}\)dla \(\displaystyle{ z = 4+3i}\)
\(\displaystyle{ \Re \frac{i}{z}- \Im \frac{z^{2}}{i(z-1)}}\) dla \(\displaystyle{ z = -1-2i}\)
z góry dzięki
obliczanie liczb zespolonych
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 23 paź 2012, o 19:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Siem-ce
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 875
- Rejestracja: 8 paź 2009, o 10:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: R do M
- Podziękował: 56 razy
- Pomógł: 234 razy
obliczanie liczb zespolonych
\(\displaystyle{ Re(z \cdot i)+Im( \frac{z}{i-1} )}\), \(\displaystyle{ z=4+3i}\)
\(\displaystyle{ Re((4+3i)i)+Im( \frac{4+3i}{i-1})=Re(4i+3i^{2})+Im(\frac{4+3i}{i-1} \cdot \frac{i+1}{i+1})=Re(4i-3)+Im( \frac{4i+4+3i^{2}+3i}{i^{2}-1}=-3+Im( \frac{7i+1}{-2})=-3+Im( -\frac{1}{2}-\frac{7}{2}i)=-3-\frac{7}{2}=-6,5}\)
\(\displaystyle{ Re((4+3i)i)+Im( \frac{4+3i}{i-1})=Re(4i+3i^{2})+Im(\frac{4+3i}{i-1} \cdot \frac{i+1}{i+1})=Re(4i-3)+Im( \frac{4i+4+3i^{2}+3i}{i^{2}-1}=-3+Im( \frac{7i+1}{-2})=-3+Im( -\frac{1}{2}-\frac{7}{2}i)=-3-\frac{7}{2}=-6,5}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 23 paź 2012, o 19:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Siem-ce
- Podziękował: 2 razy