Wartość wyrażenia
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 7 paź 2012, o 23:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
Wartość wyrażenia
Znajdź wszystkie wartości wyrażenia (w postaci algebraicznej):
\(\displaystyle{ \arccos2}\),
Czy może ktoś udzielić jakiejś wskazówki, jak to rozwiązać?
\(\displaystyle{ \arccos2}\),
Czy może ktoś udzielić jakiejś wskazówki, jak to rozwiązać?
Ostatnio zmieniony 23 paź 2012, o 19:05 przez Marcepan99, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 7 paź 2012, o 23:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 11 kwie 2011, o 19:51
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 1 raz
Wartość wyrażenia
Witam też mam to zadanie, czy można je zrobić w ten sposób?
\(\displaystyle{ \cos z=2+0i= \frac{e ^{iz}+e ^{-iz} }{2}}\)
\(\displaystyle{ t=e ^{iz}}\)
\(\displaystyle{ t ^{2}-4t+1=0}\)
\(\displaystyle{ t=2 \pm \sqrt{3}}\)
Tylko nie wiem co dalej z tym zrobić, mógłby ktoś podpowiedzieć?
\(\displaystyle{ \cos z=2+0i= \frac{e ^{iz}+e ^{-iz} }{2}}\)
\(\displaystyle{ t=e ^{iz}}\)
\(\displaystyle{ t ^{2}-4t+1=0}\)
\(\displaystyle{ t=2 \pm \sqrt{3}}\)
Tylko nie wiem co dalej z tym zrobić, mógłby ktoś podpowiedzieć?
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
Wartość wyrażenia
Marcepan99, ponieważ przed edycją swojej wiadomości zadałeś pytanie, na które odpowiedziałem.
Suomka, \(\displaystyle{ e^{\text iz}=2\pm\sqrt3}\) - wyrażenie należy zlogarytmować stronami i podzielić przez \(\displaystyle{ \text i}\).
Suomka, \(\displaystyle{ e^{\text iz}=2\pm\sqrt3}\) - wyrażenie należy zlogarytmować stronami i podzielić przez \(\displaystyle{ \text i}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 11 kwie 2011, o 19:51
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 1 raz
Wartość wyrażenia
czyli:
\(\displaystyle{ iz=\ln (2 \pm \sqrt{3} )}\)
\(\displaystyle{ z=-i\ln (2 \pm \sqrt{3} )}\)
Czy teraz dobrze?
\(\displaystyle{ iz=\ln (2 \pm \sqrt{3} )}\)
\(\displaystyle{ z=-i\ln (2 \pm \sqrt{3} )}\)
Czy teraz dobrze?
Ostatnio zmieniony 23 paź 2012, o 23:41 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.