Rozwiąż równanie i wyznacz postać algebraiczną liczby
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 21 paź 2012, o 14:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Częstochowa
- Podziękował: 2 razy
Rozwiąż równanie i wyznacz postać algebraiczną liczby
Mam problem z rozwiązaniem tego równania:
\(\displaystyle{ \frac{ \left( i-1 \right) ^{6} }{ \left( 1+ i\sqrt{3} \right) ^{8} } =}\)
Potrafię zamienić na postać trygonometryczną te liczby, ale potem mam problem z podzieleniem jednej liczby przez drugą.
Po przekształceniu na postać trygonometryczną i po spotęgowaniu wychodzi równanie:
\(\displaystyle{ \frac{2 ^{3} \left( \cos \frac{3 \pi }{2} - i \sin \frac{3 \pi }{2} \right) }{2 ^{8} \left( \cos \frac{8 \pi }{3} + i \sin \frac{8 \pi }{3} \right) } =}\) ,i nie wiem co dalej.
\(\displaystyle{ \frac{ \left( i-1 \right) ^{6} }{ \left( 1+ i\sqrt{3} \right) ^{8} } =}\)
Potrafię zamienić na postać trygonometryczną te liczby, ale potem mam problem z podzieleniem jednej liczby przez drugą.
Po przekształceniu na postać trygonometryczną i po spotęgowaniu wychodzi równanie:
\(\displaystyle{ \frac{2 ^{3} \left( \cos \frac{3 \pi }{2} - i \sin \frac{3 \pi }{2} \right) }{2 ^{8} \left( \cos \frac{8 \pi }{3} + i \sin \frac{8 \pi }{3} \right) } =}\) ,i nie wiem co dalej.
Ostatnio zmieniony 21 paź 2012, o 15:25 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Rozwiąż równanie i wyznacz postać algebraiczną liczby
Tu nie ma równania. Jeśli chcesz uprościć to wyrażenie, to spróbuj zastosować wzór de Moivre'a w liczniku i mianowniku.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 21 paź 2012, o 14:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Częstochowa
- Podziękował: 2 razy
Rozwiąż równanie i wyznacz postać algebraiczną liczby
Chodzi o to, żeby zamienić te liczby na postać trygonometryczną, spotęgować, podzielić i zamienić z powrotem na postać algebraiczną.
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Rozwiąż równanie i wyznacz postać algebraiczną liczby
\(\displaystyle{ \left( i-1\right)^6=2^3\left( \cos\frac{9}{2}\pi+i\sin\frac{9}{2}\pi\right)}\)
A potem:
\(\displaystyle{ \cos \frac{9}{2}\pi=\cos\left( 4\pi+\frac{\pi}{2}\right)=-\sin 4\pi=0 \\
\sin \frac{9}{2}\pi=\sin \left( 4\pi+\frac{\pi}{2}\right)=\cos 4\pi=1}\)
Podobnie w drugim przykładzie.
A potem:
\(\displaystyle{ \cos \frac{9}{2}\pi=\cos\left( 4\pi+\frac{\pi}{2}\right)=-\sin 4\pi=0 \\
\sin \frac{9}{2}\pi=\sin \left( 4\pi+\frac{\pi}{2}\right)=\cos 4\pi=1}\)
Podobnie w drugim przykładzie.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 21 paź 2012, o 14:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Częstochowa
- Podziękował: 2 razy
Rozwiąż równanie i wyznacz postać algebraiczną liczby
Chyba się nie zrozumieliśmy.
Głównie chodzi mi o to, aby wykonać dzielenie:
\(\displaystyle{ \frac{2 ^{3} \left( \cos \frac{3 \pi }{2} - i \sin \frac{3 \pi }{2} \right) }{2 ^{8} \left( \cos \frac{8 \pi }{3} + i \sin \frac{8 \pi }{3} \right) } =}\)
Głównie chodzi mi o to, aby wykonać dzielenie:
\(\displaystyle{ \frac{2 ^{3} \left( \cos \frac{3 \pi }{2} - i \sin \frac{3 \pi }{2} \right) }{2 ^{8} \left( \cos \frac{8 \pi }{3} + i \sin \frac{8 \pi }{3} \right) } =}\)
Rozwiąż równanie i wyznacz postać algebraiczną liczby
Przejdz znowu na postać algebraiczną i sprzężenie
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Rozwiąż równanie i wyznacz postać algebraiczną liczby
No to żeby wykonać dzielenie, musisz uprościć oba wyrażenia. Na przykład \(\displaystyle{ \left( i-1\right)^6=2^3\left( \cos\frac{9}{2}\pi+i\sin\frac{9}{2}\pi\right)= 2^3\left( 0+i\right)=8i}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 21 paź 2012, o 14:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Częstochowa
- Podziękował: 2 razy
Rozwiąż równanie i wyznacz postać algebraiczną liczby
Acha. Teraz już rozumiem. W takim razie dziękuję.