Rozwiąż równanie

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
requice
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 18 paź 2012, o 22:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Rozwiąż równanie

Post autor: requice »

\(\displaystyle{ \left| z^{4} \right| = z^{2} \left| z^{2} \right|}\). Lewa strona równania jest sprzężona. Nie mam pojęcia jak sie do tego zabrać...
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: Chromosom »

Zamień liczby zespolone na postać wykładniczą.
requice
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 18 paź 2012, o 22:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Rozwiąż równanie

Post autor: requice »

Wiem że musze to zamienić na postac wykładniczą ale nie wiem wtedy co mam z tym zrobić ;]
Awatar użytkownika
wiskitki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 503
Rejestracja: 29 kwie 2011, o 21:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 176 razy
Pomógł: 29 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: wiskitki »

Lewa strona jest sprzężona - czyli ma wyglądać tak: \(\displaystyle{ |\overline{z}^4|}\) czy tak: \(\displaystyle{ \overline{|z^4|}}\)?
requice
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 18 paź 2012, o 22:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Rozwiąż równanie

Post autor: requice »

tak jak w tym drugim
Awatar użytkownika
bb314
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 871
Rejestracja: 3 sie 2012, o 19:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Namysłów
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 321 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: bb314 »

\(\displaystyle{ \overline{\left|z^4\right|}=\left|\overline{z^4}\right|=\left|z^4\right|}\)
ODPOWIEDZ