Równanie kwadratowe

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
karoufolec
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 134
Rejestracja: 26 kwie 2011, o 11:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 13 razy

Równanie kwadratowe

Post autor: karoufolec »

\(\displaystyle{ z^{4}+z^{2}+1=0}\)

Za \(\displaystyle{ z^{2}=t}\) a, z delty mi wychodzi \(\displaystyle{ \sqrt{3}i}\), a dalej nie wiem jak mam to wykonac czy dalej rozwiazywac i rozpatrzec \(\displaystyle{ t_1}\) i \(\displaystyle{ t_2}\) gdzie potem zamienic na \(\displaystyle{ b^2}\)?? ale to będzie bez sensu bo wyjdzie mi kosmiczny wynik pod pierwiastkiem ;/
Ostatnio zmieniony 20 paź 2012, o 15:01 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Równanie kwadratowe

Post autor: ares41 »

Rozwiązujesz jak każde równanie dwukwadratowe - podstawienie, policzenie delty, potem pierwiastki równania ze zmienną pomocniczą i na końcu powrót z podstawienia.
karoufolec
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 134
Rejestracja: 26 kwie 2011, o 11:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 13 razy

Równanie kwadratowe

Post autor: karoufolec »

czyli mają wyjsc 4 rozwiazania

\(\displaystyle{ \frac{1}{4}- \sqrt{3}i \vee -\frac{1}{4}+ \sqrt{3}i}\)

oraz

\(\displaystyle{ \frac{1}{4}+ \sqrt{3}i \vee -\frac{1}{4}- \sqrt{3}i}\)

Czy gdzies popełniłem błąd??
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Równanie kwadratowe

Post autor: Chromosom »

Alternatywnie:
\(\displaystyle{ z^4+z^2+1=\left(z^2+\frac12\right)^2-\frac14+1=\,\ldots}\)
Następnie można zastosować wzory skróconego mnożenia.
ODPOWIEDZ