Potęga i pierwiastek l. zespolonej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
wdsk90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 183
Rejestracja: 4 maja 2010, o 11:22
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 25 razy
Pomógł: 10 razy

Potęga i pierwiastek l. zespolonej

Post autor: wdsk90 »

\(\displaystyle{ i=(i^4)^{1/4}=1}\)

Gdzie tu jest błąd w rozumowaniu?
misinho
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 5 lis 2010, o 19:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Podkarpacie
Podziękował: 1 raz

Potęga i pierwiastek l. zespolonej

Post autor: misinho »

\(\displaystyle{ 1 ^{ \frac{1}{4} }}\) nie musi być równe 1. Równanie \(\displaystyle{ x^4 = 1}\) ma cztery pierwiastki.
ODPOWIEDZ