interpretacja geometryczna zbiorów

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
requice
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 18 paź 2012, o 22:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

interpretacja geometryczna zbiorów

Post autor: requice »

Nie mogę sobie poradzić z tymi dwoma przykładami. Nie wiem jak to moge rozpisać.
\(\displaystyle{ a) \pi \le arg\left( jz\right) < 2 \pi \\
b) \left| \frac{z+j}{ z^{2} +1} \right|}\)

W miarę możliwości proszę o dość szczegółowe wyjaśnienie. Możliwie nie tylko tych 2 przypadków ale ogólnie jak sobie radzić z podobnymi przykładami kiedy nie ma tej najprostszej postaci \(\displaystyle{ |z - z_0|}\). Dzięki.
Ostatnio zmieniony 18 paź 2012, o 23:26 przez pyzol, łącznie zmieniany 6 razy.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

interpretacja geometryczna zbiorów

Post autor: pyzol »

2524.htm
\(\displaystyle{ \arg(jz)=\arg(z)+\arg(j)\\
z^2+1=(z+j)(x-j)}\)
requice
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 18 paź 2012, o 22:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

interpretacja geometryczna zbiorów

Post autor: requice »

Dzięki ;] Tylko że ja dalej nie wiem co mam z tym zrobić... ;-0
ODPOWIEDZ