Wyznacz liczby zespolone spełniające podane warunki.

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Spens13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 119
Rejestracja: 12 lis 2009, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 62 razy

Wyznacz liczby zespolone spełniające podane warunki.

Post autor: Spens13 »

Witam, otóż mam pewien problem z takim przykładem.
\(\displaystyle{ \frac{z+2}{i-1}= \frac{3z+i}{2+i}}\)
Postanowiłem to robić tak, lecz nie wiem czy robię to dobrze:
\(\displaystyle{ 2z+zi+4+2i=3zi-3z+ i^{2}-i \\
2z+zi+4+2i-3zi+3z+1+i=0 \\
5z+5+3i-2zi=0 \\
5z+5=2zi-3i \\
z=a+bi \\
5a+5bi+5=2ai+2b i^{2}-3i \\
5a+2b+5=2ai-5bi-3i \\
\begin{cases} 5a+2b=-5\\2a-5b=3\end{cases} \\
\begin{cases} 10a+4b=-10\\-10a+25b=-15\end{cases} \\
b=- \frac{25}{29} \\
a=- \frac{39}{29}}\)


Czy dobrze to zrobiłem? Czy to całkiem nie o to chodziło?
Ostatnio zmieniony 18 paź 2012, o 21:17 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Umieszczaj całe wyrażenia matematyczne w jednych klamrach [latex][/latex].
Awatar użytkownika
bb314
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 871
Rejestracja: 3 sie 2012, o 19:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Namysłów
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 321 razy

Wyznacz liczby zespolone spełniające podane warunki.

Post autor: bb314 »

Bardzo dobrze. Z jednym małym ale... pomyliłeś się na końcu. \(\displaystyle{ a=-\frac{19}{29}}\)
ODPOWIEDZ