wzór de Moivre'a
-
- Użytkownik
- Posty: 71
- Rejestracja: 22 maja 2011, o 17:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1 raz
wzór de Moivre'a
MAmy taki o to przyklad \(\displaystyle{ (1+i)^{12}}\) wychodzi mi \(\displaystyle{ 64}\) ale wolfram twierdzi ze jest to \(\displaystyle{ -64}\) czy \(\displaystyle{ \left( \cos 12 \cdot \frac{ \sqrt{2} }{2} + i\sin 12 \cdot \frac{ \sqrt{2} }{2} \right) = 1 \ czy \ -1}\) ?
Ostatnio zmieniony 16 paź 2012, o 21:48 przez MichalPWr, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Błędy: w tytule, sin zamiast \sin, cos zamiast \cos, znak mnożenia to \cdot.
Powód: Błędy: w tytule, sin zamiast \sin, cos zamiast \cos, znak mnożenia to \cdot.
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
wzór de Moivre'a
\(\displaystyle{ (1+i)^{12}=(2i)^6=64(i^2)^3}\)
Przypomnij sobie, jak wygląda tożsamość de Moivre'a, jeśli chcesz z niej skorzystać.
Przypomnij sobie, jak wygląda tożsamość de Moivre'a, jeśli chcesz z niej skorzystać.