Równania liczb zespolonych

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
tomiskym
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 16 paź 2012, o 20:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice

Równania liczb zespolonych

Post autor: tomiskym »

Witam. Mam do rozwiązania zadania, do których nie wiem jak się zabrać (nie pasują mi żadne operacje na liczbach zespolonych które znam - pierwsze lekcje z liczb zespolonych):

1.
\(\displaystyle{ z^{4} + 4 = 0}\)

2.
\(\displaystyle{ z^{3} + 8 = 0}\)

3.
\(\displaystyle{ z^{2} + 2z + 3 = 0}\)

Dziękuję za pomoc
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Równania liczb zespolonych

Post autor: lukasz1804 »

1. Pierwiastki czwartego stopnia z \(\displaystyle{ -4}\).
2. Pierwiastki trzeciego stopnia z \(\displaystyle{ -8}\).
3. Rozwiąż znaną Ci z przypadku rzeczywistego metodą równanie kwadratowe.
Awatar użytkownika
lightinside
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 796
Rejestracja: 25 lis 2011, o 22:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań/Łódź
Podziękował: 111 razy
Pomógł: 29 razy

Równania liczb zespolonych

Post autor: lightinside »

3 to robisz deltą, przyczym na liczbach zespolonych to wygląda zdziebko inaczej
tomiskym
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 16 paź 2012, o 20:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice

Równania liczb zespolonych

Post autor: tomiskym »

Jak wyciągać te pierwiastki 4 stopnia? Za pomocą wzoru na pierwiastkowanie liczby zespolonej? Liczyć moduł i postać trygonometryczną?
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Równania liczb zespolonych

Post autor: lukasz1804 »

Dokładnie tak.
ODPOWIEDZ