postać trygonometryczna na postać algebraiczną

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Uriuk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 16 paź 2012, o 17:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opole

postać trygonometryczna na postać algebraiczną

Post autor: Uriuk »

Proszę o pomoc w rozwiązaniu tych o to przykładowych zadań.

1) \(\displaystyle{ 2(\cos 0+i \sin 0)}\)

2) \(\displaystyle{ \sqrt{2} \left( \cos \frac{19 \pi }{4} + i\sin \frac{19 \pi }{4} \right)}\)
Ostatnio zmieniony 18 paź 2012, o 12:32 przez Dasio11, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

postać trygonometryczna na postać algebraiczną

Post autor: Kartezjusz »

Wzory redukcyjne i tabelki sinusa i cosinusa.
Uriuk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 16 paź 2012, o 17:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opole

postać trygonometryczna na postać algebraiczną

Post autor: Uriuk »

A można prosić o gotowca? zależy mi na przykładzie.
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

postać trygonometryczna na postać algebraiczną

Post autor: Kartezjusz »

\(\displaystyle{ }\)\(\displaystyle{ \cos \left( \frac{19}{4} \pi \right) = \cos \left( 4 \pi + \frac{3}{4} \pi \right) = \ \cos \left( \frac{3}{4}\pi \right) =- \sin \left( \frac{1}{4} \pi \right) =- \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
Ostatnio zmieniony 18 paź 2012, o 12:34 przez Dasio11, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Uriuk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 16 paź 2012, o 17:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opole

postać trygonometryczna na postać algebraiczną

Post autor: Uriuk »

Jest jakiś wzór wg którego należy wykonywać przekształcenia?
Bo niebardzo rozumiem przebieg tego zadania.
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

postać trygonometryczna na postać algebraiczną

Post autor: Kartezjusz »

Za pomocą wzorów redukcyjnych musisz robić,aby mieć jakiś kąt między 0 a 90 stopni.
ODPOWIEDZ