rozwiązać w zbiorze liczb zespolonych równania:
1) \(\displaystyle{ (z^4+16)(z^2+z+4)=0}\)
2) \(\displaystyle{ z^3=i}\)
3) \(\displaystyle{ z^2+2z +\frac{1}{4} - i}\)
4) \(\displaystyle{ z^4=1}\)
5) \(\displaystyle{ zi +3-5i}\)
6) \(\displaystyle{ (1-i)z+2i=0}\)
7) \(\displaystyle{ z^3= -\frac{1}{2} - i \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
z góry dziękuję za jakiekolwiek rozwiązania
zbiór liczb zespolonych
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 14 paź 2012, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: POlska
zbiór liczb zespolonych
Ostatnio zmieniony 16 paź 2012, o 15:16 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
zbiór liczb zespolonych
\(\displaystyle{ z^{4}=1}\)
\(\displaystyle{ z^{4}-1=0}\)
\(\displaystyle{ (z^{2}+1)(z^{2}-1)=0}\)
\(\displaystyle{ (z+i)(z-i)(z+1)(z-1)=0}\)
\(\displaystyle{ z^{4}-1=0}\)
\(\displaystyle{ (z^{2}+1)(z^{2}-1)=0}\)
\(\displaystyle{ (z+i)(z-i)(z+1)(z-1)=0}\)