2 równania zespolone.

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
PiroBoss
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 20 wrz 2009, o 12:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: KRK
Podziękował: 27 razy

2 równania zespolone.

Post autor: PiroBoss »

Witam,

Mam zadanie złożone z j) podpunktów
2 nie rozumiem:

a) \(\displaystyle{ |z| + z = 8 + 4i}\)

b) \(\displaystyle{ z^{6} = \left(\frac{1- \sqrt{3}i }{-1+i}\right) ^{12}}\)
Awatar użytkownika
El Sajmono
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 160
Rejestracja: 6 kwie 2012, o 20:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Pomógł: 36 razy

2 równania zespolone.

Post autor: El Sajmono »

w a) podstaw \(\displaystyle{ z = a + bi}\) i następnie porównaj części rzeczywiste oraz urojone.
ODPOWIEDZ