Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
-
kuklux
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 6 paź 2012, o 22:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 1 raz
Post
autor: kuklux »
\(\displaystyle{ \sqrt[4]{-8+8 \sqrt{3}i }}\)
Ostatnio zmieniony 15 paź 2012, o 17:02 przez
kuklux, łącznie zmieniany 1 raz.
-
miodzio1988
Post
autor: miodzio1988 »
od razu postac trygonometryczna
-
kuklux
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 6 paź 2012, o 22:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 1 raz
Post
autor: kuklux »
A jak w tej sytuacji oddzielić część rzeczywistą od urojonej?
-
miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Post
autor: miki999 »
A to \(\displaystyle{ i}\) u Ciebie miało być pod pierwiastkiem (póki co nie jest)?
-
kuklux
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 6 paź 2012, o 22:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 1 raz
Post
autor: kuklux »
Racja, \(\displaystyle{ i}\) jest pod pierwiastkiem 4 stopnia.
-
miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Post
autor: miki999 »
\(\displaystyle{ -8+8 \sqrt{3}i}\) - to łatwa liczba.
Operacja pierwiastkowania liczb zespolonych ma swoją interpretację graficzną. Wiesz jaką?
-
kuklux
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 6 paź 2012, o 22:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 1 raz
Post
autor: kuklux »
Muszę rozpisać cztery przypadki tak?
-
miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Post
autor: miki999 »
Tak, wynikiem będzie zbiór składający się z 4 elementów.