Zadania z liczb zespolonych

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
UltrasAvanti
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 6 paź 2012, o 14:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łca

Zadania z liczb zespolonych

Post autor: UltrasAvanti »

Mam problem z tymi zadaniami z liczb zespolonych:
1.Oblicz:
a)\(\displaystyle{ \frac{4i(1-3i)+(1+i)^{12}}{(i-1)(2i+2)}}\)

b)\(\displaystyle{ (1-i \sqrt{3})^{4} * \frac{3+i}{1-2i}}\)

c)\(\displaystyle{ (\sqrt{3}+\sqrt{3i})^{22}*2i}\)

2. Obliczyć pierwiastki trzeciego stopnia z następujących liczb zespolonych:
a) \(\displaystyle{ z=\frac{2\sqrt{2}+2\sqrt{2i}}{1-i}}\)

3. Wskazać na płaszczyźnie zespolonej następujące zbiory:
a) \(\displaystyle{ A= { z\in Z: 1<re z \le 3\wedge \frac{\pi}{4}\wedge arg z < \frac{3\pi}{4}}\)
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Zadania z liczb zespolonych

Post autor: Kartezjusz »

1a) wyjmij dwójkę z drugiego czynnika i rozszerz ułamek o \(\displaystyle{ 1+i}\)
1b,c)wzór Moivre'a
2) uprość i wzór na pierwiastki
3)Umiesz znaleźć każdy zbiór z osobna?
UltrasAvanti
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 6 paź 2012, o 14:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łca

Zadania z liczb zespolonych

Post autor: UltrasAvanti »

wszystko oprocz 3 ogarnalem nie mam pojecią jak zaznaczyć te zbiory-- 14 paź 2012, o 21:15 --\(\displaystyle{ A= { z\in Z: 1<re z \le 3\wedge \frac{\pi}{4}\le arg z < \frac{3\pi}{4}}\)
tak poprawnie brzmi to zadanie, bo w moim pierwszym poscie popelnilem blad
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Zadania z liczb zespolonych

Post autor: Kartezjusz »

opisz osie płaszczyzny zespolonej przy pomocy Re i Im . To powinno pomóc.
ODPOWIEDZ