wartość wyrazenia

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Awatar użytkownika
rochaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 411
Rejestracja: 3 lip 2012, o 23:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: komp
Podziękował: 128 razy
Pomógł: 2 razy

wartość wyrazenia

Post autor: rochaj »

Niech \(\displaystyle{ a, b, c}\) będą róznymi liczbami zespolonymi takimi ze \(\displaystyle{ \frac{1}{a}+\frac{1}{b}+\frac{1}{c}=0}\). Oblicz \(\displaystyle{ ~ \frac{b}{a}+\overline{ \frac{a}{c} }}\).
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

wartość wyrazenia

Post autor: »

rochaj pisze: Oblicz \(\displaystyle{ ~ \frac{b}{a}+\overline{ \frac{a}{c} }}\).
W jakim sensie "oblicz"? Przecież to wyrażenie nie ma stałej wartości - może ona być różna dla różnych zestawów \(\displaystyle{ a,b,c}\).

Q.
Awatar użytkownika
rochaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 411
Rejestracja: 3 lip 2012, o 23:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: komp
Podziękował: 128 razy
Pomógł: 2 razy

wartość wyrazenia

Post autor: rochaj »

a np dla jakich dwóch zestawów jest rózny wynik?
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

wartość wyrazenia

Post autor: »

\(\displaystyle{ a=2,b=-3,c=-6}\)
i
\(\displaystyle{ a=-3,b=2,c=-6}\)

Q.
ODPOWIEDZ