Mam problem z zadaniem:
1. Przedstaw w postaci \(\displaystyle{ re^{i \phi}}\) liczby zespolone: \(\displaystyle{ 2, - \frac{1}{2} , i, -3i, \frac{-1-i}{2}}\)
Pierwszy przykład zrobiłem tak, ktoś napisze mi czy dobrze ?
\(\displaystyle{ |z|= \sqrt{ 2^{2}+0 }=2}\)
I teraz:
\(\displaystyle{ \cos \phi= \frac{a}{|z|}=1}\)
\(\displaystyle{ \sin \phi = 0}\)
\(\displaystyle{ \phi}\) Wychodzi 90 stopni a więc \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{2}}\)
i ta postać będzie wyglądała \(\displaystyle{ z=re^{i \frac{ \pi }{2}}}\)
Następny przykład wygląda tak
\(\displaystyle{ |z|= \sqrt{ \frac{1}{2^{2} }+0 }= \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \cos \phi}\) w takim wypadku będzie wynosił \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\) i to jest 75 stopni.
Natomiast sinphi też będzie \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\) lecz jest to kąt równy 15 stopni.I co z tym dalej zrobić?
Co do reszty przykładów to nie mam pojęcia.
Pozdrawiam
Przedstaw w postaci wykładniczej
Przedstaw w postaci wykładniczej
Ostatnio zmieniony 15 paź 2012, o 22:15 przez Dasio11, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa zapisu funkcji.
Powód: Poprawa zapisu funkcji.
-
- Użytkownik
- Posty: 323
- Rejestracja: 29 lis 2009, o 17:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 53 razy
- Pomógł: 46 razy
Przedstaw w postaci wykładniczej
Metoda dobra, ale to nie będzie 90 stopni, a to dlatego, że cosinus równy 1 przyjmuje dla 0 stopni.
Dla \(\displaystyle{ z = - 3i}\) widzę to tak:
\(\displaystyle{ a = 0}\)
\(\displaystyle{ b = - 3}\)
\(\displaystyle{ \left| z \right| = 3}\)
\(\displaystyle{ \cos \alpha = 0}\)
\(\displaystyle{ \sin \alpha = -1}\)
Stąd \(\displaystyle{ \alpha = \frac{3}{2} \pi}\)
Postać wykładnicza:
\(\displaystyle{ z = \left| z \right| \cdot e ^{j \cdot \alpha }}\)
\(\displaystyle{ z = \left| 3 \right| \cdot e ^{\frac{3}{2} \pi }}\)
Dla \(\displaystyle{ z = - 3i}\) widzę to tak:
\(\displaystyle{ a = 0}\)
\(\displaystyle{ b = - 3}\)
\(\displaystyle{ \left| z \right| = 3}\)
\(\displaystyle{ \cos \alpha = 0}\)
\(\displaystyle{ \sin \alpha = -1}\)
Stąd \(\displaystyle{ \alpha = \frac{3}{2} \pi}\)
Postać wykładnicza:
\(\displaystyle{ z = \left| z \right| \cdot e ^{j \cdot \alpha }}\)
\(\displaystyle{ z = \left| 3 \right| \cdot e ^{\frac{3}{2} \pi }}\)
Przedstaw w postaci wykładniczej
Tak, mój błąd bo jeśli mamy \(\displaystyle{ \cos \phi=1}\) a \(\displaystyle{ \sin \phi=0}\). To leży w pierwszej ćwiartce to będzie kąt zero. Co w takim przypadku się robi ? A co jeszcze w związku z drugim przykładem ? Ktoś ma jakieś pomysły?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 15 paź 2012, o 22:16 przez Dasio11, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa zapisu funkcji.
Powód: Poprawa zapisu funkcji.
-
- Użytkownik
- Posty: 323
- Rejestracja: 29 lis 2009, o 17:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 53 razy
- Pomógł: 46 razy
Przedstaw w postaci wykładniczej
W takim przypadku podnosimy po prostu do potęgi n część rzeczywistą liczby zespolonej
Jeśli
\(\displaystyle{ z = 2 + 0 \cdot j}\) to podnosimy tu tylko 2.
Jeśli
\(\displaystyle{ z = 2 + 0 \cdot j}\) to podnosimy tu tylko 2.
Przedstaw w postaci wykładniczej
Lecz później trzeba z tego wyliczyć cosinusa i sinusa co się wcale nie będzie zgadzać i nie będzie można ustalić odpowiedniego kąta.