Mam problem z dwoma zadaniami:
1. Przedstaw w postaci \(\displaystyle{ x+iy}\) liczbę zespoloną \(\displaystyle{ i^{77}}\)
2. Przedstaw w postaci \(\displaystyle{ re^{i \phi}}\) liczby zespolone: \(\displaystyle{ 2, - \frac{1}{2} , i, -3i, \frac{-1-i}{2}}\)
Z góry dziękuje za wytłumaczenie.
Przedstawianie liczby zespolonej w danej postaci
Przedstawianie liczby zespolonej w danej postaci
Ostatnio zmieniony 14 paź 2012, o 15:15 przez MichalPWr, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- Gadziu
- Użytkownik
- Posty: 653
- Rejestracja: 7 lut 2009, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa\Radom
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 48 razy
Przedstawianie liczby zespolonej w danej postaci
No przy pierwszym musisz się zastonowić co to ta liczba \(\displaystyle{ i}\) w ogóle jest. To nic innego jak \(\displaystyle{ 0+1i}\), a więc np \(\displaystyle{ i ^{2}=-1}\), więc teraz rusz głową i \(\displaystyle{ i ^{77}}\) znajdziesz bez problemu
pozdrawiam
pozdrawiam
Przedstawianie liczby zespolonej w danej postaci
No dobra, to już mam a 2 zadanie przykład pierwszy powinien tak wyglądać ?
\(\displaystyle{ |z|= \sqrt{ 2^{2}+0 }=2}\)
I teraz:
\(\displaystyle{ \cos \phi= \frac{a}{|z|}=1\\
\sin \phi = 0}\)
\(\displaystyle{ \phi}\) Wychodzi 90 stopni a więc \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{2}}\)
i ta postać będzie wyglądała \(\displaystyle{ z=re^{i \frac{ \pi }{2}}}\)
Czy to jest dobrze? Reszta przykładów mi nie wychodzi ponieważ cosinus i sinus to dwa odmienne kąty.
Pozdrawiam
\(\displaystyle{ |z|= \sqrt{ 2^{2}+0 }=2}\)
I teraz:
\(\displaystyle{ \cos \phi= \frac{a}{|z|}=1\\
\sin \phi = 0}\)
\(\displaystyle{ \phi}\) Wychodzi 90 stopni a więc \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{2}}\)
i ta postać będzie wyglądała \(\displaystyle{ z=re^{i \frac{ \pi }{2}}}\)
Czy to jest dobrze? Reszta przykładów mi nie wychodzi ponieważ cosinus i sinus to dwa odmienne kąty.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 15 paź 2012, o 22:41 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Przedstawianie liczby zespolonej w danej postaci
Następny przykład wygląda tak
\(\displaystyle{ |z|= \sqrt{ \frac{1}{2^{2} }+0 }= \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \cos \phi}\) w takim wypadku będzie wynosił \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\) i to jest \(\displaystyle{ 75^\circ}\).
Natomiast \(\displaystyle{ \sin \phi}\) też będzie \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\) lecz jest to kąt równy \(\displaystyle{ 15^\circ}\).
I co z tym dalej zrobić?
Pozdrawiam
\(\displaystyle{ |z|= \sqrt{ \frac{1}{2^{2} }+0 }= \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \cos \phi}\) w takim wypadku będzie wynosił \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\) i to jest \(\displaystyle{ 75^\circ}\).
Natomiast \(\displaystyle{ \sin \phi}\) też będzie \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\) lecz jest to kąt równy \(\displaystyle{ 15^\circ}\).
I co z tym dalej zrobić?
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 15 paź 2012, o 22:42 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- Gadziu
- Użytkownik
- Posty: 653
- Rejestracja: 7 lut 2009, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa\Radom
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 48 razy
Przedstawianie liczby zespolonej w danej postaci
Szczerze to też nie mam pomysłu:( Ale uwaga techniczna, widzę, że pierwsze posty u nas na forum. W jednym poście generalnie odpowiada się na problem z pierwszego posta, jak chcesz następne problemy, to nie w następnych postach, tylko w nowym temacie.