\(\displaystyle{ \sqrt{-11 +60i}}\)
jakies wskazowki?
pierwiastek liczby
- El Sajmono
- Użytkownik
- Posty: 160
- Rejestracja: 6 kwie 2012, o 20:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Pomógł: 36 razy
pierwiastek liczby
Wiesz skąd się wziął ten układ równań?
\(\displaystyle{ \begin{cases} a^{2} -b^{2} = -11 \\ ab=30 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a^{2} -b^{2} = -11 \\ ab=30 \end{cases}}\)
- El Sajmono
- Użytkownik
- Posty: 160
- Rejestracja: 6 kwie 2012, o 20:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Pomógł: 36 razy
pierwiastek liczby
jeszcze powinno być jedno rozwiązanie.
\(\displaystyle{ \sqrt{-11+60i} = a+bi}\) podnoszę obustronnie do kwadratu i porównuje części rzeczywiste i urojone:)
\(\displaystyle{ \sqrt{-11+60i} = a+bi}\) podnoszę obustronnie do kwadratu i porównuje części rzeczywiste i urojone:)
- El Sajmono
- Użytkownik
- Posty: 160
- Rejestracja: 6 kwie 2012, o 20:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Pomógł: 36 razy
pierwiastek liczby
dostajesz równanie dwukwadratowe (czwartego stopnia) którego rozwiązaniem jest:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a = 5 \\ b = 6 \end{cases}}\)
lub
\(\displaystyle{ \begin{cases} a =- 5 \\ b =- 6 \end{cases}}\)
więc ostatecznie \(\displaystyle{ \sqrt{-11+60i} = \pm (5+6i)}\)
Zawsze jest tyle rozwiązań, ile wynosi stopień pierwiastka. W tym przypadku dwa.
\(\displaystyle{ \begin{cases} a = 5 \\ b = 6 \end{cases}}\)
lub
\(\displaystyle{ \begin{cases} a =- 5 \\ b =- 6 \end{cases}}\)
więc ostatecznie \(\displaystyle{ \sqrt{-11+60i} = \pm (5+6i)}\)
Zawsze jest tyle rozwiązań, ile wynosi stopień pierwiastka. W tym przypadku dwa.