zespolone/cczesc rzeczywista

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Awatar użytkownika
waliant
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1801
Rejestracja: 9 gru 2010, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 275 razy
Pomógł: 183 razy

zespolone/cczesc rzeczywista

Post autor: waliant »

witam, zaczynam zabawe z zespolonymi dlatego chce zadac takie podstawowe pytanie: Jak mam rozumiec taki zapis: \(\displaystyle{ 2Re(z _{1}z _{2})}\), gdzie \(\displaystyle{ z _{1}=a+ib, z _{2}=c+id}\). Jeżeli wymnożę liczby zespolone to wyjdzie mi w nawiasie \(\displaystyle{ ac-bd+i(ad+bc)}\), jeśli najpierw trzeba wymnożyć to teraz powinienem wziąć tylko część rzeczywistą? Wtedy byłoby \(\displaystyle{ 2Re(ac-bd)}\). Nie bijcie, wytłumaczcie;)
Awatar użytkownika
El Sajmono
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 160
Rejestracja: 6 kwie 2012, o 20:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Pomógł: 36 razy

zespolone/cczesc rzeczywista

Post autor: El Sajmono »

\(\displaystyle{ 2Re(z)}\) - dwie części rzeczywiste z wyrażenia \(\displaystyle{ z}\)

\(\displaystyle{ Re(a+bi) = a \\ Im(a+bi)=b}\)
u Ciebie:
\(\displaystyle{ 2Re(ac-bd+i(ad+bc)) = 2(ac-bd)}\)
ODPOWIEDZ