Nie rozumiem jednego przekształcenia, jakie mam w zeszycie.
\(\displaystyle{ \left|z-2 \right| = Re z+2}\)
\(\displaystyle{ \left|z\right|= Re(z+2)+2}\)
czy to jest to samo co i dlaczego, bo nie rozumiem tego
czy to jest to samo- przekształcenie równania
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
czy to jest to samo- przekształcenie równania
Wyrażenia nie są tożsame, jednakże wystarczy podstawić \(\displaystyle{ z-2=u}\) i otrzymamy postać \(\displaystyle{ |u|=\Re(u+2)+2}\).
- fon_nojman
- Użytkownik
- Posty: 1599
- Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 255 razy
czy to jest to samo- przekształcenie równania
Raczej nie to samo.
Mamy równanie
\(\displaystyle{ \left|z-2 \right| = Re z+2, z\in\mathbb{C}}\)
teraz podstawiając \(\displaystyle{ w=z-2}\) dostajemy
\(\displaystyle{ \left|w\right|= Re(w+2)+2.}\)
Mamy równanie
\(\displaystyle{ \left|z-2 \right| = Re z+2, z\in\mathbb{C}}\)
teraz podstawiając \(\displaystyle{ w=z-2}\) dostajemy
\(\displaystyle{ \left|w\right|= Re(w+2)+2.}\)