przedstawic na plaszczyznie zespolonej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
abcd3713
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 21 lut 2012, o 19:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

przedstawic na plaszczyznie zespolonej

Post autor: abcd3713 »

1. \(\displaystyle{ arg(z ^{6})= \pi}\) - tutaj wychodzi mi jedna półprosta wychodząca ze środka układu i nachylona pod katem \(\displaystyle{ \frac{\pi}{6}}\), a w odpowiedziach sa cztery półproste (dlaczego?)
2. \(\displaystyle{ arg(\overline{z}-1-2i)= \frac{3 \pi }{2}}\)
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

przedstawic na plaszczyznie zespolonej

Post autor: Chromosom »

Przedstaw te liczby w postaci wykładniczej.
abcd3713
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 21 lut 2012, o 19:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

przedstawic na plaszczyznie zespolonej

Post autor: abcd3713 »

a jest jakiś inny sposób? jeszcze nie przerabiałem postaci wykładniczej
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

przedstawic na plaszczyznie zespolonej

Post autor: Chromosom »

Można też zastosować postać trygonometryczną.
ODPOWIEDZ