Dzień dobry,
mógłby ktoś mi powiedzieć, jak rozwiązać równanie:
\(\displaystyle{ z^{6} = (1+j)^{6}}\)
?
Jakie będą pierwiastki 'z'?
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 13 paź 2012, o 11:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 3 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 323
- Rejestracja: 29 lis 2009, o 17:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 53 razy
- Pomógł: 46 razy
Jakie będą pierwiastki 'z'?
\(\displaystyle{ z = 1 + j \\ \\
a = 1 \\ \\
b = 1 \\ \\
\sin \alpha = \frac{a}{\left| z \right| } \\ \\
\cos \alpha = \frac{b}{\left| z \right| }}\)
\(\displaystyle{ z^{6} = 2^ \frac{6}{2} \cdot \left( \cos 6 \cdot \frac{ \pi }{2} + j \sin 6 \cdot \frac{ \pi }{2} \right) \\ \\
z^6 = 2^{3} \cdot \left( \cos \frac{3 \pi }{2} + j\sin \frac{3 \pi }{2} \right)}\)
Reszta do policzenia.
a = 1 \\ \\
b = 1 \\ \\
\sin \alpha = \frac{a}{\left| z \right| } \\ \\
\cos \alpha = \frac{b}{\left| z \right| }}\)
\(\displaystyle{ z^{6} = 2^ \frac{6}{2} \cdot \left( \cos 6 \cdot \frac{ \pi }{2} + j \sin 6 \cdot \frac{ \pi }{2} \right) \\ \\
z^6 = 2^{3} \cdot \left( \cos \frac{3 \pi }{2} + j\sin \frac{3 \pi }{2} \right)}\)
Reszta do policzenia.
Ostatnio zmieniony 14 paź 2012, o 14:03 przez Dasio11, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Poprawa zapisu funkcji.
Powód: Poprawa zapisu funkcji.