równość równoległoboku

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
franek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 310
Rejestracja: 28 lut 2009, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 110 razy

równość równoległoboku

Post autor: franek89 »

Wykazać równość równoległoboku:
\(\displaystyle{ z_1,z_2}\) należą do liczb zespolonych
\(\displaystyle{ |z_{1}+z_{2}|^{2}+|z_{1}-z_{2}|^{2}=2(|z_{1}|^{2}+|z_{2}|^{2})}\)
Ostatnio zmieniony 12 paź 2012, o 17:09 przez pyzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

równość równoległoboku

Post autor: pyzol »

Wypadałoby zacząć od podstawienia.
\(\displaystyle{ z_1=x_1+i y_1\\
z_2=x_2+ i y_2}\)
franek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 310
Rejestracja: 28 lut 2009, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 110 razy

równość równoległoboku

Post autor: franek89 »

Czy to trzeba tak rozpisywać:
\(\displaystyle{ (x_{1}+iy_{1}+x_{2}+iy_{2}) \cdot (x_{1}+iy_{1}+x_{2}+iy_{2})+(x_{1}+iy_{1}-x_{2}-iy_{2}) \cdot (x_{1}+iy_{1}-x_{2}-iy_{2})=2(x_{1}^{2}+y_{1}^{2}+x_{2}^{2}+y_{2}^{2})}\)

i liczyć "na piechotę" czy jest jakiś myk?
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

równość równoległoboku

Post autor: pyzol »

Ale źle robisz. To nie są liczby rzeczywiste i \(\displaystyle{ a^2\neq |a|^2}\)
\(\displaystyle{ z_1+z_2=x_1+iy_1+x_2+iy_2=(x_1+x_2)+i(y_1+y_2) \\
|z|^2=x^2+y^2}\)
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10226
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

równość równoległoboku

Post autor: Dasio11 »

Chyba łatwiej skorzystać ze wzoru

\(\displaystyle{ |z|^2 = z \cdot \overline z.}\)
ODPOWIEDZ