witam
Potrzebna mi pomoc w rozwiązaniu zadania :
\(\displaystyle{ \frac{1+2i}{z}= \frac{3-5i}{\overline{z}}}\)
Równanie Zespolone
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Równanie Zespolone
Podstaw \(\displaystyle{ z=a+bi}\), wtedy masz równanie \(\displaystyle{ \frac{1+2i}{a+bi}= \frac{3-5i}{a-bi}}\). Wystarczy wymnożyć na krzyż, a następnie porównać części rzeczywiste i urojone po obu stronach.
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 11 paź 2012, o 18:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 4 razy
Równanie Zespolone
dzięki wielkie
a i tak mam poblem w notatkach mam ze \(\displaystyle{ z=x-yi}\) to luz podstawie a potem te mnożenie
tzn ze bedzie cos takiego :
\(\displaystyle{ (a+bi) \cdot (3-5i)=(1+2i) \cdot (a-bi)}\)
a i tak mam poblem w notatkach mam ze \(\displaystyle{ z=x-yi}\) to luz podstawie a potem te mnożenie
tzn ze bedzie cos takiego :
\(\displaystyle{ (a+bi) \cdot (3-5i)=(1+2i) \cdot (a-bi)}\)
Ostatnio zmieniony 11 paź 2012, o 19:48 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.